Den gyldne bønne

Den beste kaffen?

Nå og da får jeg spørsmålet, hva heter den beste kaffen og hvor kommer den fra. Like ofte svarer jeg at den kommer fra land som Etiopia, Kenya, Rwanda og Tanzania, og at den blir aller best når den tilberedes som kokekaffe. Spørsmålet er vanskelig og svaret er naturligvis ikke tilfredsstillende.

I Kenya spesielt, men også i Rwanda og Tanzania dyrkes kaffen i all hovedsak på plantasjer, den kan ha en elegant syrlighet og en bæraktig, litt kilende, sødme. Hint av sitrus, markjordbær og solbær.

I Etiopia vokser kaffen stort sett vilt, og består av naturlig hjemmehørende sorter med en letthet og fruktighet i koppen man sjelden finner andre steder. En vasket Sidamo grade 1 eller 2 er både frisk og fruktig, men uten å tippe over "kanten". Riktig tilberedt er den lett og vinøs og den utvikler seg langsomt, samtidig som den aktiverer alle sanser på sin vei gjennom munnhulen.

Den må også være riktig brent, nøyaktig slik vi gjør det på Den Gyldne Bønne As

Hvorfor blir kaffe aller best når den tilberedes som kokekaffe?

Svaret er like enkelt som metoden. Kaffekjelen er det simpleste og mest tolerante verktøyet, man bruker grovmalt kaffe og tidsfaktoren er helt eller delvis satt ut av spill. Ved alle andre metoder er malingsgrad, dosering og tid, helt avgjørende for resultatet i koppen. I en kjele derimot, kan kaffen tilbringe tid sammen med vannet og utvikle seg i felleskap, uten at kaffen blir verken over- eller under-ekstrahert. En god kaffe som er kokt i kjele smaker dessuten like godt dagen etter. Videre er det en metode som ikke gjør bruk av filter, hvilket betyr at alle de gode smakene i koppen. Det hevdes, at det er en mindre sunt, men hva betyr vel det når det smaker så vidunderlig? Helseaspektet ved et normalt inntak av kaffe har uansett liten betydning sammenlignet med mye annet. En kaffekjele skaper dessuten hygge, tar liten plass og kan settes bort etter bruk.

Kort oppsummert: Kok opp vann i en kaffekjele. Ha i grovmalt kaffe i et forhold på ca. 60 g kaffe per liter vann. Gi kaffen et kort oppkok, sett kjelen til side og la kaffen trekke i 6-8 minutter. Kaffen er klar og blir det noe til overs er det ingenting i veien for å varme den opp igjen. Pass på at den ikke koker.

En annen måte å tilberede kaffe på, som ikke krever noe utstyr i det hele tatt, er «rett i koppen» kaffe. Ta en måleskje god (filtermalt) kaffe i en kopp og hell kokende van over. La stå i fem minutter og nyt. Da har gruten sunket til bunnen og du får en kopp som minner om kokekaffe. Bruk en måleskje (10 g kaffe) og en kopp som rommer 1,5 dl.
Tips: Kaffen smaker aller best om den serveres i mokkakopper, små kopper med tynt gods.

Tilslutt, denne hyllesten til kokekaffe skal ikke leses som at andre metoder er dårlige. Bruk den metoden og det utstyret du synes er best. 

God kaffelyst!

Tilbake

For å endre tekststørrelsen, hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac) og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.